Ρολό με καρυδόψιχα και τυρί
Εάν είστε χορτοφάγος, δεν είναι απαραίτητο να μην απολαύσετε τη γαστριμαργική πολυτέλεια των γιορτών. Μπορείτε να ετοιμάσετε αρκετά vegan πιάτα που θα τα ζήλευαν και οι πιο ορκισμένοι meat lovers. Μία από αυτές είναι το ρολό με καρυδόψιχα και τυρί γιατί όχι μόνο φαίνεται, αλλά είναι και μία εξαιρετική χριστουγεννιάτικη νοστιμιά. Καλή σας απόλαυση!
Ρολό με καρυδόψιχα και τυρί
Για 6 άτομα
Για την παρασκευή του ρολού
50 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ γάλα
50 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 αυγά , ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια
6 κουταλιές τυρί παρμεζάνα
Για τη σάλτσα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο
75 γρ νεροκάρδαμο χοντροκομμένο
και λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
1 φύλλο δάφνης
350 γρ γάλα
2 κουταλάκια κορνφλαουρ
Για τη γέμιση
300 γρ κατσικίσιο τυρί
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες
2 κουταλάκια θυμάρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Αλείφετε με λάδι ένα ταψάκι μακρόστενο και ρηχό για παντεσπάνι και το στρώνετε με χαρτί ζαχαροπλαστικής. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε ώστε να διαλυθεί και σταδιακά ρίχνετε το γάλα. Διατηρείτε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει. Προσθέτετε την καρυδόψιχα, τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν, αλάτι και πιπέρι, τους κρόκους και 3 κουταλιές από την παρμεζάνα και χτυπάτε το μείγμα για να αναμειχθούν καλά τα υλικά.Χτυπάτε σε μπωλ τα ασπράδια και τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα. Ανακατεύετε και ρίχνετε τη ζύμη για το ρολό στο στρωμένο με χαρτί ταψί. Το ψήνετε για 15’-17’ σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, ή ώσπου να φουσκώσει και να χρυσίσει. Σκεπάζετε το παντεσπάνι με υγρή πετσέτα κουζίνας. Ετοιμάζετε την σάλτσα. Σωτάρετε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι με το βούτυρο, προσθέτετε το νεροκάρδαμο, το φύλλο δάφνης και μαγειρεύετε ώσπου να μαλακώσει το κρεμμύδι. Διαλύετε με λίγο από το γάλα το καρνφλαουρ και προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα στην κατσαρόλα. Αφήνετε την σάλτσα να βράσει για 10’ περίπου. Αφαιρείτε το φύλλο δάφνης, ρίχνετε το καρνφλαουρ και ανακατεύετε, αφήνετε την σάλτσα ώσπου να πήξει. Απλώνετε ένα κομμάτι χαρτί ζαχαροπλαστικής ή λαδόχαρτο σε επίπεδη επιφάνεια. Πασπαλίζετε το χαρτί με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Αναποδογυρίζετε εκεί το παντεσπάνι και ξεκολλάτε το χαρτί με το οποίο ψήθηκε. Αλείφετε το παντεσπάνι με το κατσικίσιο τυρί και πασπαλίζετε με την ντομάτα και το θυμάρι. Τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό και το καλύπτετε ελαφρά με αλουμινόχαρτο. Το ψήνετε 15 λεπτά περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς ώσπου να ζεσταθούν τα υλικά . Το σερβίρετε κομμένο σε φέτες με την σάλτσα και λίγο νεροκάρδαμο για γαρνιτούρα.
Καλή επιτυχία!