DIY – Έχουμε τη συνταγή για την πιο DELUXE βασιλόπιτα!
Η βασιλόπιτα τσουρέκι, είναι η πολίτικη εκδοχή της βασιλόπιτας.
Όμως, επειδή προσέχουμε πάντα τη διατροφή μας, στην παρακάτω συνταγή τη φτιάχνουμε ελαφρώς παραλλαγμένη, με λιγότερη ζάχαρη κι αβγά από ό,τι συνήθως.
Τι χρειαζόμαστε (υλικά για ένα ταψί διαμ. 30-32εκ.)
1 Κιλό αλεύρι σκληρό
2 Φακελάκια μαγιά ξηρή
480ml Γάλα φρέσκο
1 ½ Φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. Γλυκού αλάτι
1 κουτ. Γλυκού κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουτ. Γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
125γρ. Βούτυρο τύπου Κερκύρας ή λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3 Αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.
Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε 40 περίπου λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί.
Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε 15 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πίτας πολύ απαλά με το χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη, γράφοντας πάνω με γλάσσο ή σοκολάτα ό,τι εσείς θέλετε.
Μην ξεχάσετε να βάλετε το τυχερό φλουρί!
Πώς… μπήκε το φλουρί στη βασιλόπιτα
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό, προέρχεται από την αρχαία ελληνική γιορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» όποιου το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.