Θεόδωρος Λέλεκας
Wine and spirit stories…
by Θεόδωρος Λέλεκας
Από την Κάτια Μηλιαράκη
O Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου & Αποσταγμάτων (FIJEV), ο Θεόδωρος ή για εμάς τους φίλους Ted περπατάει μαζί μας σε οίνο-πνευματώδεις διαδρομές. Πάντα με ένα ποτήρι στο χέρι!
Θα μας πείτε μερικά κρασιά «ασφαλείας» που μας βγάζουν ασπροπρόσωπες ως οικοδέσποινες στα γιορτινά Τραπέζια;
Το καλό με τα εορταστικά τραπέζια είναι ότι όλοι είμαστε πάντα τόσο κεφάτοι, χαρούμενοι, καλοδιάθετοι, που τίποτα δεν μπορεί να μας χαλάσει το κέφι -ειδικά το κρασί, που ήρθε στον κόσμο με αποστολή να μας το φτιάχνει! Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχουν κρασιά που δεν θα μας «κρεμάσουν» σε καμία περίπτωση και θα ταιριάξουν με τα περισσότερα από τα εδέσματα στο τραπέζι μας. Ανάμεσα σε αυτά θα συμπεριλάμβανα σίγουρα α) ένα εκλεκτό αφρώδες για το welcome ή για το τελείωμα, β) ένα φίνο λευκό από Μοσχοφίλερο, αρωματικό και τέλειο είτε για απεριτίφ, είτε για τα ορεκτικά και γ) ένα ερυθρό από Αγιωργίτικο που θα ταιριάξει και με τη γαλοπούλα, αλλά και με (σχεδόν) οτιδήποτε είχαμε ως κυρίως. Α, εννοείται και ένα ροζέ, που είναι πασπαρτού, μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα και μας φτιάχνει τη διάθεση και μόνο με το χρώμα που δίνει στα ποτήρια μας!
Δυο τρεις επιλογές που μπορούν να προσφερθούν ως δώρο και αξίζουν τα λεφτά τους;
Τα ελληνικά αφρώδη είναι μια ανερχόμενη κατηγορία με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Αν θα ‘πρεπε να ξεχωρίσω κάποιο, αυτό θα ήταν οι Ακακίες Sparkling από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, ένα υπέρκομψο ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο, σε τιμή εντυπωσιακά σωστή. Στα λευκά, όλες οι επιλογές ετικετών από Μοσχοφίλερο αξίζουν τα λεφτά τους – τέλος. Όποιος θέλει να δοκιμάσει κάτι ιδιαίτερο αλλά όχι –ακόμα- “mainstream”, ας αναζητήσει κρασιά από το Οινοποιείο Μποσινάκη ή το Οινοποιείο Τρουπή – και τα δύο από τη Μαντινεία. Στα ερυθρά από Αγιωργίτικο, ξανά, η γκάμα είναι τεράστια και όλες οι επιλογές είναι «η μία καλύτερη από την άλλη». Κρασιά από τα οινοποιεία Σεμέλη, Σκούρα, Παλυβού, Παπαϊωάννου, Γαία κ.α. δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσουν. Όσο για τα ροζέ, εκεί και αν οι επιλογές μας «κακομαθαίνουν»! Αβαντίς, Χαρλαύτη, Κοκοτού, Κώστα Λαζαρίδη είναι απλά τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό, με απίθανα ροζέ κρασιά για κάθε –εορταστική και μη– στιγμή μας.
The pefect match!
Ας δούμε τι ωραία ταιριάσματα μπορούν να μας χαρίσουν οι ελληνικές ποικιλίες με τα πιο βασικά πιάτα του γιορτινού μας τραπεζιού:
• Κόκκινο κρέας – το κόκκινο κρέας θέλει κόκκινο κρασί, έτσι. Αν μιλάμε για εορταστικά πιάτα με βάση το χοιρινό ή το μοσχάρι, τότε θα στραφούμε σε ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο από τη Νεμέα, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως το Merlot ή το Syrah, που βρίσκουμε στα περισσότερα σημεία του ελληνικού αμπελώνα.
• Κυνήγι – δεν είμαι κυνηγός, αλλά έχω ταυτίσει τα γιορτινά πιάτα με βάση το κυνήγι με κρύες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πλούσια, γεμάτα, μυρωδάτα και θέλουν ένα κρασί αντίστοιχου βεληνεκούς να σταθεί δίπλα τους. Το Ξινόμαυρο από τη Νάουσα ή το Αμύνταιο θα το κάνει με χαρακτηριστική ευκολία.
• Γαλοπούλα Γεμιστή – Οι πιστοί του κόκκινου κρασιού έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε κρασιά που συνδυάζουν την ουσία με τη φινέτσα, όπως αυτά από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο ή Pinot Noir. Όσοι πάλι θέλουν λευκό, ένα Chardonnay που ενδεχομένως θα έχει ωριμάσει σε δρύινο βαρέλι για να αποκτήσει ακόμα περισσότερο σώμα και πολυπλοκότητα θα είναι η τέλεια επιλογή.
• Τυριά – τα τυριά των εορτών συνήθως είναι πλούσια και έχουν μυρωδικά και πιπέρια ή άλλα βότανα. Ένα αρωματικό λευκό από την ποικιλία Μαλαγουζιά ή ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο ή Syrah θα μας χαρίσουν μοναδικές απολαύσεις.
• Παραδοσιακά Γλυκά Μελομακάρονα- Κουραμπιέδες -Βασιλόπιτα – έχουμε τόσο όμορφα και αρωματικά γλυκά κρασιά, που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Σταθερές και αγαπημένες γλυκές επιλογές από Μοσχάτο μας έρχονται από τα νησιά μας, όπως η Λήμνος, η Σάμος και η Κεφαλονιά, καθώς και από το Ρίο Πατρών.
• Σοκολάτα – για μένα η σοκολάτα είναι η αρχή και το τέλος κάθε επιδορπίου. Και το κρασί που θα την συνοδεύσει πρέπει να είναι γλυκό, δυνατό και πικάντικο. Και ευτυχώς ο ελληνικός αμπελώνας μας δίνει τις τέλειες επιλογές ταιριάσματος: τη Μαυροδάφνη και το Βινσάντο
Τα μυστικά της
Aπαραίτητο συστατικό για λαμπερές και χαρούμενες γιορτές. Φτιάχνει ατμόσφαιρα, χαρίζει κέφι και πίνεται εύκολα, από την αρχή ως το τέλος του γεύματος. Αν μας χυθεί στο πάτωμα είναι γούρι και αν χυθεί επάνω μας δεν λεκιάζει! Επιλέγουμε λευκή για το welcome και για να συνοδεύσει fingerfood ή ροζέ που είναι πιο… ξελογιάστρα, εφόσον το καλεί η περίσταση.
Για σοβαρά γαστρονομικά ταιριάσματα (τρούφα, φουα γκρα κλπ) αξίζει να επενδύσουμε σε μια πιο σπάνια vintage Σαμπάνια. Κι αν τη θέλουμε ως επίλογο, δηλαδή με το επιδόρπιο ή τη βασιλόπιττα, ας διαλέξουμε μία ημίξηρη ή και ημίγλυκη για ισορροπία και απόλαυση.