Νικόλαος Στράγκας: O Έλληνας pastry chef που κατέκτησε “γλυκά” τη Δανία
Το όνομά του στην Κοπεγχάγη σημαίνει γλυκό. O Νικόλαος Στράγκας είναι ένας ταλαντούχος Έλληνας pastry chef, που έχει κατακτήσει με τις δημιουργίες του τη Δανία. Η ιστορία του ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο όπως και πολλών άλλων: σπούδασε ζαχαροπλαστική στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου και παρακολούθησε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής στο εξωτερικό. Από το 2000 έως το 2003 εργάστηκε σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Δανία. Το ταμπεραμέντο του και το μεράκι του, όμως, για τη ζαχαροπλαστική τον έκαναν να ξεχωρίσει. Το 2003 βρέθηκε στις κουζίνες δυο πεντάστερων ξενοδοχείων της Δανίας.
Μέχρι το 2010 εργάστηκε στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin «Era Ora» της Κοπεγχάγης. Εκείνη ήταν και η χρονιά που αποφάσισε να ανοίξει το «Nikolaos Strangas Cakeaway», το ζαχαροπλαστείο που φέρει την υπογραφή του. Το 2011 απέσπασε το βραβείο για το « Καλύτερο Γλυκό της Χρονιάς» και μαζί με αυτό «κέρδισε» και μια θέση στη δανέζικη τηλεόραση, στη μαγειρική ενότητα της πρωινής εκπομπής MorgenTV στο κανάλι ΤV2. Το 2012 τιμήθηκε από τη Δανέζικη Ακαδημία Γαστρονομίας.
Χριστίνα Ζαφειρούλη