Στο μυαλό του Frédéric Lebain
Όταν η γεύση δραπετεύει από τα επιθήλια της γλώσσας και αποκτά εικαστική διάσταση…
Ξεκίνησε για σεφ ακολούθησε το δρόμο του food styling, αλλά τελικά τον κέρδισε η Τέχνη της δημιουργικής φωτογραφίας. Ο Γάλλος φωτογράφος Frédéric Lebain ιδιαίτερη σχέση με τη γαστρονομία. Κι αυτό δεν είναι δύσκολο να τα καταλάβει κανείς.
Όλα όσα σε μας φαντάζουν απλώς ακατανόητα- πως δηλαδή μία τούρτα μοιάζει με μπουκάλι πανάκριβου αρώματος ή πώς μία τσαντούλα Chanel τελικά μπορεί και να τρώγεται- φαντάζουν εύκολο σταυρόλεξο στο μυαλό ενός καλλιτέχνη που θέλει να δώσει στις μεγάλες αγάπες της ζωής του, το φαγητό και τη φωτογραφία, μια κοινή αφετηρία.
Ο καλλιτεχνικός του αυτοσκοπός είναι διττός: προσπαθεί να αναδείξει έναν οπτικά νεωτεριστικό σχεδιασμό και ταυτόχρονα να μεταμορφώσει άψυχα προϊόντα σε αντικείμενα που έλκουν όσο τίποτε άλλο το ανθρώπινο μάτι και, γιατί όχι, ανοίγουν την όρεξη.
Δημιούργησε την αφορμή με την πρώτη ατομική του έκθεση που είχε τίτλο «Ο Freddie και το εργοστάσιο σοκολάτας». Στο επίκεντρο της δημιουργίας του μπήκε η σοκολάτα αυτό το μοναδικό υλικό -παγκόσμιο φετίχ της γεύσης- διεθνώς.
Η αδυναμία του Freddie για τη γεύση και την υψηλή αισθητική δεν εξαντλείται σε αυτή την έκθεση, αφού, για λογαριασμό του γαλλικού περιοδικού «WAD», δημιούργησε ένα διαφορετικό editorial γλυκό κι απρόσμενο. Μία συλλογή από κέικ «φτιαγμένα» από μπουκάλια αρωμάτων.
Μανιώδης εραστής της φωτογραφίας και της γαστρονομίας ο Γάλλος δημιουργός δίνει extra flavour στην εικαστική σκηνή της πόλης του Φωτός.
Κάτια Μηλιαράκη